Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

13. listopada 2011. u gradskoj knjižnici Marko Marulić (Split) kreacionist dr. Charles Jackson održao je predavanje pod naslovom 'Je li Big Bang teorija podvala?' u ciklusu predavanja pod nazivom 'Evolucija na testu!'.

S obzirom da se nije moglo naći prazno sjedalo, zainteresiranost građana za temu bila je neupitna. Predavanje je započeto sa tvrdnjom dotičnog predavača kako će dokazati da je Big Bang teorija pogrešna i, kako to i obično biva kod takvih predavača, bilo je pregršt citata brojnih autoriteta te prepuno šarenih i zanimljivih slajdova. Elokventnost i predavačeva sposobnost dočaravanja raznih pojmova, kao i interakcija sa publikom, bila je na zavidnoj razini, tako da vjerujem da je publika uživala u predavanju.

Nažalost, iza te elokventnosti i šarma stajala je intelektualna praznina – totalni promašaj u interpretaciji eksperimentalnih kozmoloških mjerenja, kao i teorije iz moderne kozmologije. Samopouzdanje autora i njegovo izrugivanje sa znanstvenim činjenicama je raslo iz slajda u slajd, da bi na kraju preraslo u čudovište sagrađeno od apsurdnih, netočnih i krivo shvaćenih tvrdnji čije bi se pogrešnosti posramio i prosječni američki osnovnoškolac Billy.

Za primjer tome, uzeti ćemo to da je autor predložio bolju alternativu Big Bangu i standardnom kozmološkom modelu za kojeg je ustvrdio da je smiješan jer se sastoji od 'nekakve tamne energije koju nitko nikada nije vidio' te taj koncept tamne energije zamijenio sa nečim 'logičnijim' u okviru kreacionističke teorije, pozivajući se na to da je Bog razdijelio vode (kako je to zapisano u Bibliji), a to 'nešto logičnije' jest kozmološki model u kojem je svemir star svega šest tisuća godina i u kojem je svemir okružen, ni manje ni više, već vodom. Jako puno vode. Naravno, pojam tamne energije je smiješan - dok ideja da je svemir u bazenu i da skače kao na trampolinu ipak ima više smisla jer - Bog voli trampolin?

Ono što elokventni i nadasve simpatični predavač nije znao jest da je na njegovom predavanju bila grupa od dvadesetak studenata fizike, astronoma, kao i profesor astrofizike sa Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Splitu - dr. sc. Dejan Vinković. Upravo ta grupa mu je postavila vrlo škakljiva pitanja, kada je uslijedio dio sa pitanjima ograničen na četrdesetak minuta, pišući ih na papiriće jer, iz nekog razloga, predavač nije htio da gosti postavljaju pitanja na klasičan način. Taj misteriozni razlog je postao jasan kada je predavač počeo filtrirati prikupljene papiriće (pitanja) i izabirao samo ona koja je ocijenio da su 'smislena i u formi pitanja'.

Ovaj čin je izazvao komešanje i negodovanje publike, pa su pale i prve kritike. Nakon što je izolirao par pitanja, ignorirajući ostala, predavač je počeo novo predavanje sa izlikom da će tim predavanjem odgovoriti na tih nekoliko postavljenih pitanja. Negodovanja iz publike su postajala sve jača, što je na posljetku, baš kada je predavač pomislio da će se izvući iz gomile stručnih pitanja upućenih od strane studenata, kulminiralo time da je profesor Vinković, ohrabljen potporom dijela publike, izašao pred predavača i izborio mogućnost da postavi neka konkretna pitanja - što je našem Charlesu poprilično teško palo. Jednostavnim argumentima i znanstvenom logikom, profesor je stjerao u kut dotičnog kreacionista i time srušio u vodu sve što je ovaj u svome predavanju iznio, ili, bolje reći, raskrinkao sve laži dotičnog kreacioniste.

 

 

----

Završnu 'raspravu' između Vinkovića i Jacksona, možete pogledati na videu kojeg je snimio Mate Jagnjić sa portala Čuda Prirode!

 

 

Mate Jagnjić / cudaprirode.com