Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Vijest o "čudotvornom" spoju dikloroacetat (DCA), koji bi trebao biti rješenje za rak, ponovno je aktualna. Naime, slična vijest o DCA pojavila se i 2007. godine.

DCA je tvar koja je pokazala antitumorska djelovanja na određene vrste tumora, a pacijenti koji su se podvrgli tretmanu postigli su rezultate za koje se ne može točno odrediti jesu li posljedica tretmana ili biološke prirode tumora. Postoji mnoštvo takvih molekula koje pokazuju slična antitumorska svojstva, međutim razlog zbog čega se spoj DCA ističe kao poseban je taj što za DCA nije potreban patent.

Drugim riječima, manje tvrtke i nezavisni laboratoriji bi mogli istraživati neovisno o velikim kompanijama, što bi značilo da bez patenta nema zarade velikih farmaceutskih tvrtki.

I upravo je ovo plodno tlo za teorije zavjere o 'zlim farmaceutskim kompanijama'. No rak je komplicirana bolest da bi mogao postojati univerzalni lijek. Prema nekim znanstvenicima, univerzalni lijek za rak nikad neće postojati jer je svaki tumor problem za sebe.

Kod višestaničnih organizama, susjedne stanice moraju rasti na način koji omogućuje normalan razvitak čitavog organizma, a za održavanje takvog stanja razvijen je signalni mehanizam koji omogućuje koordinirani rast, diferencijaciju i stalnost unutarnjeg sustava. Međutim, kod međustanične suradnje može doći do pogreške što može uništiti čitav organizam.

Neograničeni rast samo jedne stanice može dovesti do narušavanja organizma. Termin koji opisuje ovaj događaj je rak. Rak nastaje zbog poremećaja temeljnih regulacijskih staničnih mehanizama. Osnovni  poremećaj koji dovodi do raka je poremećena proliferacija (izrastanje) stanica raka. Stanice raka od normalnih stanica razlikuje se u nekoliko ključnih karakteristika, a to su neprestano umnažanje stanica, nemogućnost prestanka nekontroliranog umnažanja, besmrtnost stanica raka, stvaranje krvnih žila radi prehrane stanica te metastaziranje - širenje limfom ili krvlju do drugih organa gdje narušavaju njihovu strukturu i funkciju.

Rak može nastati zbog poremećaja proliferacije bilo koje vrste stanica u tijelu, pa postoji više od sto različitih vrsta raka.

Kao što je već napisano, rak je poremećaj u radu stanica. Kod većine (ako ne i svih) višestaničnih organizama, rak je neizbježan i zapravo nikad nećemo u potpunosti istrijebiti rak jer to nije zarazna bolest, nego jednostavno poremećaj u normalnom radu stanica, a slobodno bi mogli i reći da je rak svojstvo višestaničnih organizama. Negativno svojstvo, iz čovjekova kuta gledišta.

DCA treba proći klinička ispitivanja, a izvor prihoda ne mora nužno biti od farmaceutskih kompanija. Poznato je da najbogatiji ljudi svijeta dio svog novca dobrovoljno daju za financiranje znanstvenika i laboratorija, pa je tako nedavno Bill Gates donirao 750 milijuna dolara za borbu protiv AIDS-a, a tu su i razni grantovi i novčane pomoći koje znanstvenici mogu dobiti za svoja istraživanja.

No, internet je prepun svakojakih članaka koji se recikliraju svako malo bez ažuriranja, a pišu se i članci koji su totalni promašaji i neistine. Teorije zavjera ne miruju po pitanju raka, no razmislite na trenutak: da li bi Steve Jobs, čije je bogatstvo procijenjeno na oko 8 milijardi dolara, mogao platiti bilo kojoj tvrtki koja bi mu pomogla u borbi protiv raka? A on nije jedini primjer.

Nastavak čitanja:

Dichloroacetate (DCA) and cancer: Déjà vu all over again

The DCA zombie arises again

Dichloroacetic acid

 

cudaprirode.com