Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Surfajući internetom naišao sam na pojam orgon i orgonska energija. Dosta sam 'šunjao' o toj temi i sada imam hrpu stvari te mi je teško razlučiti što je tu istina. Saznao sam da je to neka vrsta energije ili neka pojava u prirodi koja još nije znanstveno opisana. Saznao sam da su je poznavale mnoge drevne civilizacije, dosta toga o toj temi se može naći na internetu, a i zapazio sam pojam gledajući emisiju Na rubu znanosti. Zamolio bih vas da mi objasnite tu pojavu.

Odgovor znanstvenika:

Bojim se da je ova fraza 'još nije znanstveno opisana' preblagi opis stanja stvari. Ne samo da ne postoji znanstveni 'opis' orgonske energije, već ne postoji ni njeno znanstveno 'opažanje'. Dakle, izuzevši vrlo kontroverzna i nepotvrđena mjerenja samog W. Reicha i njegovih učenika, nema nikakvih drugih indikacija da tako nešto uopće postoji. U takvim slučajevima znanstvenici se obično pozovu na (Laplaceovo) načelo da "izvanredne tvrdnje zahtjevaju i izvanredne dokaze", a kako takvih dokaza ovdje nema vjerujem da orgonska energija naprosto ne postoji nigdje drugdje osim u mašti nekih ljudi.

 

Eskola / cudaprirode.com