Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Glavna razlika GMO od ne-GMO kukuruza leži u načinu unosa gena, tj. promjene genetičke informacije tih biljaka. Kod GMO-a se radi tehnikama molekularne biologije, rekombinantne DNA, kada je gen(i) iz nekog organizma izrezan i ugrađen na nekom mjestu u genom druge biljake. Druge kulture, konvencionalne promjene, ili induciraju (zračenjem, kemijskom mutagenezom) ili jednostavnom selekcijom (npr. niski rast pšenice, odabiremo sjeme niskog rasta) dovode do promjena kulture.

Klasične tehnike traju duže, a genetičkim inženjeringom promjena biljaka događa se na brži način. No i jedno i drugo su genetski modificirane biljke. 

Česta izreka 'naša stara sorta kukuruza' podrazumijeva kukuruz koji također sadrži modificirane gene. Mi odabiremo svojstva koja nama odgovaraju već tisućama godina kultivirajući divlje sorte. Kada bi uzeli pradavne pretke kukuruza, one bi bile ekonomski nezanimljive jer bi se radilo o malim klipovima s 20-tak sjemenki kukuruza.

Stoljećima se odabiru ona svojstva koja imaju nama ekonomski i nutritivni značaj. Važno je napomenuti da iza svih tih promjena stoje geni. Isto tako ako imate malog psića Chihuahu, on je nekad davno bio vuk. Sve su to promjene u genima.

No ono što najviše zabrinjava javnost je utjecaj na zdravlje preko prehrane s GMO proizvodima. Treba reći da se bez GMO-a danas teško može zamisliti moderna farmaceutika, npr. inzulin i različiti enzimi za preradu mlijeka. Sve su to proizvodi nastali genetičkim inženjeringom, a mnogi proizvodi koji su nastali od genetičkih modficiranih organizama su spasili milijune ljudi.

GMO-i su u našoj prehrani 20-tak godina, te treba neprekidno raditi studije na životinjama, provjeravati GMO-e. Ipak još uvijek ne možemo sa sigurnošću reći da je sve super i zdravo. Treba biti oprezan, raditi studije, a za kontrolu unosa GMO-a na tržište postoji čitav niz mjera i zakona koji ne dopuštaju masovni uvoz GM hrane.

 

 cudaprirode.com