Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Jučer je bio veliki dan za znanost - potvrđeno je otkriće gravitacijskih valova. Gotovo svi svjetski mediji, i svi znanstveni mediji, izvjestili su o otkriću koje su prozvali jednim od najvećih otkrića u 21. stoljeću. Otkriće gravitacijskih valova potvrda je Einsteinove teorije koju je postavio prije 100 godina. Za komentar smo pitali i jednog od najpoznatijih popularizatora astronomije u Hrvatskoj, voditelja planiterija Tehničkog muzeja 'Nikola Tesla' u Zagrebu Antu Radonića.

Ujedno se radi i o otkriću binarnih crnih rupa

"Otkriće gravitacijskih valova istovremeno nam je dokazalo postojanje binarnih crnih rupa. Prvi put znanstvenici imaju rezultate koji pokazuju da su se dvije crne rupe sudarile. Nikad dosad nije registriran sudar dva tako masivna i tako kompaktna objekta. Kada sličan detektor u Italiji proradi sa izmijenjenim instrumentima (koji zamjenjuju stare), sa tri laserska interferometra za gravitacijske valove na našem planetu biti će moguće locirati na nebu mjesto odakle dolaze ti valovi odnosno gdje se zbio neki dramatičan događaj" - rekao je Radonić za Čuda Prirode.

Ovo je novi prozor za astronomiju, prozor u područje nevidljivog

"Kao što su nam radioteleskopi, infracrveni teleskopi, rentgenski i gamateleskopi te ultraljubičasti teleskopi omogućili pogled u dotad neviđene objekte i zbivanja u svemiru. Sve će nam to pomoći da bolje shvatimo prirodu svemira i svojstva prostora i vremena. Vjerojatno ćemo bolje upoznati i zbivanja u najranijoj fazi svemira poslije Velikog praska i bolje shvatiti formiranje prvih zvijezda" - zaključio je dugogodišnji stručni suradnik kultne radioemisije o svemiru Andromede na Hrvatskom radiju.

 

 

cudaprirode.com