Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Nekad su zoološki vrtovi bili razbibriga kraljeva i bogatih plemića, a danas poprimaju novu ulogu. Zoološki vrtovi postaju sve popularniji u 19. stoljeću kada su istraživači otkrivali nove vrste u zemljama koje su tek otkrivali. Zatočenim životinjama poklanjalo se malo pažnje, a sve je djelovalo kao cirkus ili zabavište. No, napredak u upravljanjima zooloških vrtova i primjenjivanje znanstvenih načela u proučavanju i očuvanju životinjskih vrsta, dovelo je do promjena, te se stvaraju umjetni prostori sve sličniji prirodnim staništima.

Iako i danas ima vrlo loše uređenih zoološih vrtova i parkova, u održavanju životnja u zatočeništvu učinjen je velik napredak. Uvelike su uznapredovala znanja o prehrambenim potrebama, zdravstvenoj njezi, o razmnožavanju i načinu prikazivanja životinja. 

Najbolji zoološki vrtovi danas sami obnavljaju populaciju životinja, ne posežući ponovo u prirodu. Velika pažnja poklanja se izvedbi životinjskih nastambi, a na puste kaveze s rešetkama se više i ne pomišlja. Životinjama se omogućilo da se ponašaju kao u prirodi, a one su postale mnogo sretnije i zadovoljnije nego prije.

Posebno je važna njihova uloga u očuvanju životinjskih vrsta. Zbog širenja poljoprivrednih područja, sječe šuma, isušivanjem močvara, utjecaja globalnog zatopljenja i krivolovstva, mnoge biljne i životinjske vrste su izumrle ili dovedene pred sam rub izumiranja. Neke će se spasiti od istrebljenja samo razmnožavanjem i životom u zatočeništvu.

Također, većina se gradskog stanovništva susreće s životinjama samo u zoološkim vrtovima, pa se pažnja poklanja i obrazovanju posjetitelja, gdje im se ukazuje na važnost očuvanja prirode i životinja.

Zoološki vrtovi jednako su bitni kako i za očuvanje vrsta od izumiranja, tako i za podizanje svijesti o očuvanju prirode.

 

cudaprirode.com