Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Foto: NASA/JPL

Meteorski roj Perzeidi u našem jeziku i u našim medijima krivo je interpretiran i prozvan Suze Sv. Lovre. Takav naziv ne odgovara stvarnosti, a dio astronoma nastoji i upozoriti na to. Pojam Suze Sv. Lovre vuče korijene iz anglosaksonskog govornog područja, a zbog nestručnosti dijela novinara krivo je interpretiran, loše preveden i uvezen u hrvatsko govorno područje.

Kao dokaz tome govori činjenica da pojam nećete pronaći u literaturi ili tekstu koji je pisan prije desetak i više godina, pišu na portalu Zvjezdarnica.com.

On naprosto kao takav ne postoji, ali je pronašao svoje pomodarsko mjesto u novije doba, jer se meteori Perzeidi poklapaju s proslavom Sv. Lovre, pa je i crkva zažmirila na jedno (ili oba) oka.

Oni koji poznaju legendu o Sv. Lovri, znaju da on nije plakao kada su ga pekli nego im je još rekao nešto u stilu "pečen sam s jedne strane, vrijeme je da me okrenete na drugu". Izgleda da je Sv. Lovre proplakao jedino u hrvatskom jeziku.

 

cudaprirode.com