Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Glavni način na koji dobivamo informacije o vanjskom svijetu je preko osjeta vida. Ono što pri tome ulazi u naše oko nazivamo svjetlošću, koja se razlikuje po svojoj boji. Koja je fizikalna priroda te pojave? Zašto neka tijela imaju boju, dok su druga prozirna? Da li su bijela i crna boja iste prirode kao i ostale boje? O tim su se pitanjima vodile žustre rasprave.

Oko fizikalne prirode svjetlosti bilo je velikih polemika, suprotstavljale su se ideja o čestičnoj (Newton) i valnoj (Huygens) prirodi svjetlosnog fenomena. Razvojem teorije električnih i magnetskih fenomena (Maxwellova teorija elektrodinamike) došlo se do spoznaje da je svjetlost ustvari elektromagnetski val koji se širi konačnom brzinom. Ova teorija je mogla objasniti sve fenomene svjetlosti, kao što su interferencija, difrakcija, aberacija, polarizacija itd.

Međutim krajem XIX st. otkrivena je nova pojava, a to je fotoelektrični efekt, koji je bio u suprotnosti sa svime što se do tada znalo o svjetlosti. Albert Einstein je ponovno uveo ideju da se svjetlost sastoji od čestica - fotona. Max Planck je prije toga (1900.) izveo raspodjelu zračenja crnog tijela, što ustvari predstavlja ravnotežnu raspodjelu fotonskog plina. Ta dva rada predstavljaju početak sasvim novog pogleda na svijet, a to je kvantna teorija materije, koja predstavlja jednu od najvećih revolucija u razvoju ideja vezanih za prirodu.

Svjetlost je jedna od najneobičnijih fizikalnih pojava za čije je objašnjenje bilo potrebno uvesti potpuno novi pojam prostora i vremena, te kvantnih objekata. 

Prof. dr. sc. Franjo Sokolić je rođen u Malom Lošinju, gdje je završio srednju pomorsku školu. Nakon završenog studija teorijske fizike na Sveučilištu u Zagrebu, zapošljava se na Institutu Ruđer Bošković gdje je magistrirao i doktorirao. Dvadeset godina je proveo u Francuskoj, gdje je radio na Sveučilištu u Parizu i Lillu. Sada radi na PMF-u u Splitu. Bavi se statističkom teorijom tekućina. Zadnjih četiri godina organizira u Splitu skup Physics & Philosophy.

 

 

cudaprirode.com