Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Električni poljupci i ljubavni valovi - samo su neki od načina na koji znanstvenici otkrivaju svoju romantičnu stranu. Znanstvenici možda i nisu prvi koje ćete pitati za ljubavni savjet, no to je stereotip. Naravno, postoje i ekstremi poput Nikole Tesle, koji je zazirao od žena i za kojeg se tvrdi da nikad nije imao s njima intimne kontakte.

Ali za svakog Teslu, postoji Antoine Lavoisier. Portret koji je naslikao Jacques-Louis David prikazuje Lavoisiera zagledanog u svoju suprugu i suradnicu, Marie-Anne, sa aparaturom za eksperimente iz kemije čime se prikazuje i njihova ljubav prema toj znanosti.

Da ne zaboravimo spomenuti i par Marie i Pierre Curie, začahureni u svoju zajedničku ljubav prema znanosti.

Neki su znanstvenici iskoristili i tehnologiju u ljubavne svrhe. Na primjer, Georg Matthias Bose, njemački profesor iz 18. stoljeća, otkriće elektriciteta vidio je kao potencijani "most između eksperimentalne i erotične kulture".

Boseov omiljeni trik je bio uvjeriti gospođu da stane na izolirani stolac dok poskrivečki nabija njezino tijelo strujom. Tada bi pozvao nekog gospodina da poljubi damu, a iskre bi doslovno letjele.

Nešto nježniji je bio američki profesor elektromagnetizma Joseph Henry, koji je našao vremena konstruirati prototip nečeg na čijim će principima kasnije nastati telegraf. Uređajem je povezao svoj laboratorij na Princetonu sa svojim domom te slao 'ljubavne valove' svojoj ženi. I povremeno zakazivao svoj ručak.

 

 

cudaprirode.com