Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

U vrijeme interneta, svi misle da su stručnjaci. Internet je prepun raznoraznih blogova, stranica, Facebook grupa i samozvanih stručnjaka koji tvrde nevjerojatne stvari i daju nevjerojatne savjete. Posebice se to odnosi na medicinu i zdravlje. O čudotvornim lijekovima za rak možemo čitati na stotinama internet stranica, o lijekovima za impotenciju i rast kose također.

Zašto je to tako?

Zato što svi 'misle' da su stručnjaci ako znaju koristiti Google i napisati dvije suvisle rečenice na blogu. Neki idu toliko daleko da tvrde da su liječnici u krivu, da su znanstvenici zavedeni lobijima i skrivaju lijekove, npr. za rak.

Čudotvorna rješenja za sve bolesti svijeta su odavno usađena u bespuća interneta. Samo kome vjerovati? Netko piše zato jer namjerno želi manipulirati, a netko jer jednostavno ne zna da ne zna. I ti su ujedno i najopasniji za običnog čitatelja koji očajnički traži pomoć.

Internet je odličan medij za one koji znaju kako ga koristiti i kome vjerovati. Postoje i stranice koje su znanstveno i medicinski utemeljene i daju prave savjete, poput stranice Dokazi u medicini i Cochrane udruge liječnika i znanstvenika. Ipak, najbolji savjet će vam dati vaš liječnik koji, zapravo, zna o čemu govori. Ne traje medicinski fakultet bez razloga toliko godina.

Problem današnjice je što nekolicina misli da je dovoljno znati utipkati u tražilicu naziv bolesti i tako se liječiti vjerujući raznoraznim šarlatanskim stranicama i pojedincima koji tvrde nevjerojatne stvari.

Manja skupina ekstremnih čak ide toliko daleko da iz cijelog procesa liječenja isključuje liječnika, i poduzima korake na svoju ruku. To nije dobro i to ne preporučujemo da se radi. Vaš liječnik zna najbolje, a ako smatrate da liječnik kod kojeg ste trenutno nije dobar ili kompetentan, uvijek postoji način za promjenu ili drugo mišljenje.

Najgora stvar je isključiti liječnika iz procesa liječenja.

Liječnici, medicinari i znanstvenici trebaju znanstvene temlje kako bi nešto tvrdili i iza toga stajati. Upravo kao što iza neke tvrdnje trebaju stajati znanstveni dokazi i klinička ispitivanja, koja su često dugotrajna, iscrpna i skupa.

Pretraživati internet i misliti kako je to jednako diplomi medicinskog fakulteta nije dobro, i neće vam pomoći da ozdravite. Nekad će vam i odmoći.

 

cudaprirode.com