Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Budućnost cijelog svemira nije baš blistava, diplomatski rečeno. Nediplomatski, to je najtužnija priča ikad ispričana. Svemir će, sudeći po sadašnjim kozmološkim spoznajama, završiti u hladnoj smrti, kada će svaki atom biti beskonačno mnogo udaljen od bilo kojeg drugog atoma te će nestati bilo koji oblik inteligencije u svemiru. Ovaj dio svemira također ne očekuje baš blistava budućnost, ta je priča tek mrvicu manje tužna. No, bliska je budućnost poprilično blistava: već nekoliko stotina godina ljudski rod napreduje, a vrlo vjerojatno će se tako i nastaviti, stoji u opisu predavanja fizičara Ivice Puljka.

Ako ekstrapoliramo napredak čovječanstva iz zadnjih 50 godina u blisku budućnost, u sljedećih stotinjak godina možemo očekivati da na svijetu više ne bude gladnih, siromašnih ni nepismenih ljudi, a vjerojatno će se nastaviti i trend poboljšanja uvjeta života za većinu ljudi na Zemlji. Naravno, nije sve idealno. Danas živimo u svijetu ubrzanja, kad se puno stvari oko nas odvija izuzetno velikom brzinom, a tu su još izazovi klimatskih promjena, umjetne inteligencije, globalizacije i općenito brzog napretka tehnologije. O našim odgovorima na te izazove ovisit će bliža i dalja budućnost ljudskog roda.

Kako se najbolje suočiti sa svim ovim izazovima, hoćemo li, i kada, razviti umjetnu inteligenciju koja bi nas mogla zamijeniti, hoćemo li uspjeti postići da se ciljevi ljudskog roda poklope s ciljevima te umjetne inteligencije, je li budućnost čovječanstva u samouništenju ili proširenju na druge zvjezdane sustave - samo su neka od pitanja na koja je pokušano odgovoriti u ovom predavanju, kao podlogom i poticajem za diskusiju nakon njega. Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja

 

 

cudaprirode.com