Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Cjepivo je, bez sumnje, jedno od velikih otkrića u medicini. Zbog cijepljenja je dječja paraliza, koja je do 1955. harala svijetom, gotovo iskorijenjena. Cilj cijepljenja je da smanjenjem pritiska bolesti na populaciju stvorimo kolektivni imunitet da svi zajedno budemo zaštićeni od bolesti pa čak i oni koji se ne žele ili koji se ne mogu cijepiti.

No redovito se javljalju razne zablude i mitovi o cijepljenju. Evo nekih od čestih mitova koje prate ovo veliko medicinsko 'čudo'. U dnu članka je link koji vodi na sve najvažnije članke o cijepljenju gdje ćete naći sve što vas zanima!

Mit 1: Cjepiva su puna toksičnih kemikalija koja utječu na zdravlje djece

"Thimersol, kemikalija koja se nalazi u cjepivu sadrži živu". Thimersol ja maknut kao stabilizator iz standardnog cijepljenja i postoji samo u nekim cjepivima za sezonsku gripu.

Mit 2: Necijepljenje mog djeteta utječe samo na moje dijete, a ne na druge

Ova tvrdnja je i točna i netočna. Kako raste broj djece koja nisu cijepljena tako je i prisutnost virusa sve veća i veća. I kod nekih cijepljenih ljudi postoji nedostatak imuniteta na određene viruse, koji se mogu prenositi i na one osobe koje su slabijeg imunološkog zdravlja. Što je više virusa prisutno, veća je mogućnost obolijevanja.

Mit 3: Previše cjepiva odjedanput može utjecati na imunološki sustav djeteta

Bebin imunološki sustav je dovoljno jak da se bori sa svakodnevnim virusima i bakterijama. A s njima beba stalno dolazi u kontakt pa im i doticaj sa cjepivima nije neki veći napor na imunološki sustav. Isto tako je i imunološki odgovor na cjepivo kod bebe puno manji nego što bi to bilo kod odraslih osoba jer imunološki sustav tek uči raspoznati proteine unutar bakterija i virusa. Cjepiva sadrže samo neaktivne viruse (umrtvljene) ili samo neke dijelove virusa.

Mit 4: Farmaceutska industrija to radi samo zbog profita

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procijenila je prihod od cjepiva u 2013. godini na 24 milijarde dolara. To je svega 2-3% cjelokupne zarade koje ostvari farmaceutska industrija.

 

cudaprirode.com