Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Foto: NASA/JPL-Caltech

Da u unutrašnjosti kozmičkog oblaka plina može započeti postojana reakcija stapanja atomskih jezgri mora, naravno, biti prisutno dovoljno plinovite mase. U središtu oblaka mora se dostići gustoća koja temperaturu u tom području podiže na nekoliko milijuna stupnjeva. Polazna pretpostavka našeg razmatranja jest da u središtu takvog oblaka stabilna reakcija fuzije može započeti ako masa oblaka iznosi barem osam posto mase Sunca.

Ima li oblak manju masu od te granice, od njega ne može nastati prava zvijezda. Nastat će tzv. smeđi patuljak koji milijardama godina slabo sjaji tamnocrvenom ii smećkastom svjetlošću - mogli bismo reći da je riječ o neuspjeom Suncu. Ima i oblika na pola puta između zvijezda i planeta. Naš divovski planet Jupiter, građen je uglavnom od vodika i helija, pa je s tog motrišta vrlo sličan Suncu i zamalo je postao smeđi patuljak. 

Smeđi se patuljci poslije zagrijavanja uzrokovanog sažimanjem plina ponovno počinju hladiti. Njihovo slabo zračenje u infracrvenom dijelu spektra nije posljedica stapanja atomskih jezgri, već je riječ o toplinskoj energiji oslobođenoj gibanjem atoma zgusnutog plina. S obzirom da su takvi nebeski objekti razmjerno maleni i saba sjaja, na njihovo se otkriće dugo čekalo.

Prvi je smeđi patuljak nedvojbeno opažen tek 1995. godine u zvjezdanom jatu Plejade (Vlašići). Njegova masa iznosi samo dva posto mase Sunca, a površinska mu temperatura nijeviša od 2350 kelvina (Sunce, za usporedbu, ima površinsku temperaturu od 5785 kelvina). Astronomkinja Europskog južnog opservatorija u Čileu otkrila je 1997. još jednog smeđeg patuljka, i to na samo 33 svjetlosne godine od Sunčevog sustava. Već sad znamo da mu je površinska temperatura niža od 1700 kelvina.

 

Kratka povijest svemira Gerhard Staguhn / cudaprirode.com