Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Foto: NASA's Goddard Space Flight Center/S. Wiessinger

Naša matična zvijezda Sunce nam je prijeko potrebna. Njezina svjetlost i toplina su nam od životne važnosti. Planet Zemlja se nalazi u naseljivoj zoni Sunca, odnosno području gdje nije ni prehladno ni pretoplo. To je jedna od bitnih pretpostavki za razvoj života.

Iako nemoguće u stvarnosti, zamislimo hipotetsku situaciju da Sunce odjednom nestane. Što bi se dogodilo na Zemlji?

Proces u kojem se sunčeva energija pretvara u kemijsku energiju se naziva fotosinteza. No u procesu fotosinteze događa se nešto bez čega život ne bi bio moguć. Kao svojevrsni nusprodukt fotosinteze nastaje kisik. Kada bi Sunce nestalo, više ne bi bilo svjetlosti, pa bi biljke prestale vršiti fotosintezu što bi dovelo do katastrofalnih posljedica, iako kisika u atmosferi ima dovoljno za nekoliko tisuća godina.

Prije toga bi nas ubila hladnoća. Temperatura bi se nakon nestajanja Sunca spustila na 0°C u roku tjedan dana. Za godinu dana prosječna temperatura na Zemlji bila bi -73°C. Narednih desetljeća atmosfera bi nestala.

U roku tri godine zaledili bi se oceani. Zbog toga što je led dobar izolator, ispod njega bi se zadržala tekuća voda narednih milijardu godina.

 

 

cudaprirode.com