Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Nobelovac i ploča u CERN-u je sve što treba za objasniti fundamentalne zakone svemira. Bar nas je u to uvjerio fizičar François Englert. Englert je dijelio Nobelovu nagradu za fiziku s Peter Higgsom za otkriće Higgsovog bozona, odnosno za teorijsko otkriće mehanizma koji doprinosi razumijevanju porijekla mase subatomskih čestica. U videu koji ćete vidjeti ovaj fizičar objašnjava kako su on i Higgs došli do tog otkrića, te predvidjeli postojanje Brout-Englert-Higgsovog polja.

Prema Englertu, jednadžba koja opisuje ovaj mehanizam je u dva dijela. Jedan dio je sastavljen od skalarnih polja, dok je drugi sastavljen od tzv. gauge polja (gauge fields). Englert objašnjava kako je veliki problem u čestičnoj fizici 1960ih godina bio pronaći gauge polje koje opisuje masu. Rješavajući taj problem - otkrivajući kako gauge polje može imati masu - bi pomoglo objasniti druge probleme u fizici, poput kako matematički opisati interakcije na kratkoj udaljenosti unutar jezgre atoma.

Ključ je bio u dodavanju novog dijela - novog skalarnog polja - u jednadžbu koja opisuje mehanizam mase. Dio s novim poljem može biti matematički pojednostavljen. Ono što je izašlo nakon algebarskih manipulacija je nešto što ukazuje na "kondenzat (Condensates - pojam u kvantnoj fizici) koji je raširen kroz cijeli svemir".

Interakcija između tog 'kondenzata' i drugog dijela jednadžbe može biti generaliziran, kaže Englert, tako da daje masu elemenatrnim česticama! Ništa lakše!

"Znam da je ovo iznimno apstraktno, ali ako imam samo dvije minute za ovo objasniti, nisam mogao bolje" - kaže Englert!

Pogledajte video, možda bude jasnije! :)

 

 

 

cudaprirode.com