Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Sva tijela zrače energiju u obliku elektromagnetskih valova, tj. fotona. Zagrijavanjem nekog metala, nakon nekog vremena kad se temperatura povisi i postane dovoljno visoka, metal se užari - promijeni boju i počne isijavati svjetlost crvenkaste boje. To isijavanje je zapravo svjetlost, elektromagnetski val valne duljine koja odgovara valnoj duljini crvene svjetlosti (oko 680 nm).

Metal emitira i elektromagnetske valove valnih duljina nevidljivih ljudskom oku. Emitirat će EMV-e svih frekvencija (svih valnih duljina, budući produkt frekvencije i valne duljine mora biti jednak brzini svjetlosti) čak ako ga i ne zagrijavamo. To zračenje dolazi od gibanja atoma i molekula.

Intenzitet zračenja nije isti za sve frekvencije pa će neke frekvencije metal zračiti više, neke manje. Tijekom 19. stoljeća fizičari su proučavali ovisnost intenziteta o frekvenciji te tražili spektar zračenja. Tada su i definirali 'crno tijelo' kako bi olakšali teorijska razmatranja. Crno tijelo je zapravo fiktivan predmet, idealizirani fizikalni sustav, koji upija svo elektromagnetsko zračenje (nema refleksije). Naravno, ne bi se reflektirala niti vidljiva svjetlost, pa otuda i ime crno tijelo. Naziv je smislio Gustav Kirchhoff.

Ako crno tijelo ima temperaturu kao i njegova okolina, kažemo da se nalazi u termičkoj ravnoteži. S obzirom da tijelo upija svo elektromagnetsko zračenje, a zračenje je energija, onda to tijelo mora i isijavati zračenje. Raspodjela intenziteta zračenja o frekvenciji čini ono što se naziva spektar crnog tijela. Kod crnog tijela nema gubitaka energije na refleksiju, a njegov spektar ovisi samo o temperaturi.

Eksperimentalnim metodama došlo se do grafa zračenja crnog tijela koji prikazuje zračenje u ovisnosti o frekvenciji. Iz grafa se vidi da crno tijelo slabo zrači na niskim i na vrlo visokim temperaturama., a kako temperatura tijela raste povećava se i ukupna površina ispod krivulje, odnosno tijelo zrači više energije. Porastom temperature pomiče se maksimum krivulje.

 

cudaprirode.com