Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Pušenje je štetna navika koja uzrokuje brojna oboljenja i propadanje tijela. Navika koju trebate izbaciti iz života. Cigareta sadrži više od 4000 različitih kemijskih sastojaka duhanskog dima štetnih za zdravlje, među kojima su najopasniji nikotin, katran i ugljični monoksid. S oko 3000 oboljelih godišnje, Hrvatska se nalazi na visokom drugom mjestu u Europi po broju oboljelih i umrlih od raka pluća. Približno 90% oboljelih su aktivni i pasivni pušači, pokazuju statistički podaci Hrvatskog pulmološkog društva.

Osim najčešćeg oblika raka, raka pluća, pušači imaju povećan rizik za dobivanje čak 17 različitih vrsta raka - rak crijeva, određeni oblici leukemije, želuca, mjehura, mokraćnih putova, grkljana, nosa, jetre, bubrega, gušterače, vrata maternice, dojke, usne šupljine, ždrijela, jednjaka i jezika.

Vjerojatnost smetnji erekcije kod pušača je čak za 50% veća nego kod nepušača, a pušenje značajno povećava opasnost od srčanog i moždanog udara.

Ako imate djecu, imajte na umu da izlaganje duhanskom dimu prvih 18 mjeseci djetetova života povećava rizik oboljevanja dišnih puteva i do 60%, a također je pušenje roditelja odgovorno za 20-40% upala srednjeg uha u njihove djece i za dvostruko češće astmatičke simptome prije pete godine života.

Imajući u vidu štetnosti pušenja i svjesno izlaganje povećanom riziku za obljevanje od raka, pametna odluka bi bila smanjiti unošenje duhanskog dima ili, što je najbolje, potpuno prestati pušiti te tako ne samo poboljšati zdravlje, nego i financije!

 

cudaprirode.com