Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Elektromagnetske valove valne duljine iznad 0.1 milimetar nazivamo radiovalovi. Radiovalovi se mogu podijeliti u nekoliko skupina u odnosu na valnu duljinu, pa tako imamo duge valove (1 km, više tisuća km...), srednje valove (100 m - 1 km), kratke valove (10 m - 100 m), ultrakratke valove (1 m do 10 m) i mikrovalove (0.1 mm do 1 m). Poznato je da radiovalovi služe pri prijenosu radijskog i televizijskog signala. No pogodni su i za mikrovalnu pećnicu.

Naime, frekvencije mikrovalova bliske su vlastitim frekvencijama molekula tvari, pa se ozračivanjem materije mikrovalovima molekulama predaje energija i dolazi do pojave rezonancije. Primajući energiju molekule se sve intenzivnije gibaju, odnosno titraju, a to pak znači da imaju sve veću temperaturu. Tako se hrana grije u mikrovalnim pećnicama koje većina nas ima kod kuće i zato se koriste mikrovalovi.

 

cudaprirode.com