Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba u suradnji sa Seizmološkom službom Republike Hrvatske izdao je letak u kojem se opisuje kako se ponašati u slučaju potresa. Potres je iznenadno i brzo podrhtavanje Zemlje uzrokovano pucanjem stijena u Zemljinoj unutrašnjosti ili njihovim pomicanjem duž već postojećih pukotina (rasjeda). Ako se snažan potres dogodi u naseljenom području, često nastaju i katastrofalne posljedice za stanovništvo uz veliku materijalnu štetu.

Prije potresa

Nekoliko je stvari koje možete učiniti prije potresa kako biste se što bolje pripremili - zaštitili sebe, svoju obitelj i imovinu:

- Popravite neispravne električne instalacije, plinske i vodovodne cijevi

- Ako je moguće, ugradite fleksibilne cijevi za plin i vodu kako bi se izbjeglo njihovo pucanje

- Držite velike i teške predmete na nižim policama. Dobro pričvrstite visoke, plitke ormare te police, ogledala i okvire na zidove

- Onemogućite gibanje pokretnih dijelova namještaja i tehničke opreme (namještaj na kotačićima, kompjutorski stolići...)

- Boce, staklo, porculan i druge lako lomljive predmete držite u niskim zatvorenim ormarićima. Brave će spriječiti ispadanje sadržaja iz ormara

- Ako je moguće, provjerite stanje temelja. Ako su temelji dobri, manja je vjerojatnost da će kuća biti oštećena

- Pronađite 'sigurna' mjesta u svakoj sobi - čvrst stol ili nosivi zid - koja će vam poslužiti kao zaklon za vrijeme potresa

- Nadohvat ruke spremite baterijsku svjetiljku, baterijski radio, zviždaljku i komplet prve pomoći

- Uvijek imajte određene zalihe hrane i pića (prije svega vode)

- Sa članovima svoje obitelji odredite dva mjesta za sastajanje nakon potresa. Prvo u blizini kuće, a drugo izvan susjedstva. Svatko u obitelji mora znati mjesto i adresu sastanka

Tijekom potresa

Minimalno se krećite tijekom potresa. Nastojte što kraćim putem doći do najbližeg sigurnog mjesta. Ostanite u kući dok potres ne prestane, a zatim što mirnije izađite na otvoreni prostor podalje od građevina. Barem za djecu nastojte ponijeti tople odjevne predmete i pokrivače.

Ponesite dokumente, novac i lijekove za bolesne članove obitelji. Ako ste u mogućnosti, ponesite i prvu pomoć te hranu i vodu. Prije izlaska iz kuće svakako nastojte isključiti plin, struju i vodu.

Ako ste u zatvorenom prostoru sakrijte se pod čvrst stol ili klupu ili uz nosivi zid. Ako nema stola u blizini, zaštitite lice i glavu rukama te se prislonite uz kut nosivog zida. Ostanite daleko od stakla, prozora, vanjskih vrata i vanjskih zidova, te svega što bi moglo pasti, primjerice rasvjetna tijela ili namještaj.

Ako ste u krevetu kad počne potres, ostanite tamo - čekajte i glavu zaštitite jastukom, osim ako ste pod teškim rasvjetnim tijelom koje bi moglo pasti. U tom slučaju, premjestite se na najbliže sigurno mjesto.

Sklonite se ispod okvira vrata samo ako znate da je riječ o snažnom nosivom zidu.

Ostanite u zatvorenom sve dok se podrhtavanje tla potpuno ne smiri i tada izađite na otvoreno. Većina ozljeda tijekom potresa se dogodi kada ljudi panično istrčavaju na otvoreni prostor. Ljude najčešće ranjavaju predmeti koji padaju ili polomljene instalacije (građevinski materijal, staklo prozora ili vrata, električni kabeli, plinske cijevi...). Nipošto nemojte koristiti dizalo.

Ako ste na otvorenom, tamo i ostanite. Maknite se od zgrada, rasvjetnih stupova, drveća...

Ako ste u vozilu brzo se zaustavite, ali sigurno, te ostanite u vozilu. Izbjegavajte zaustavljanje blizu ili ispod zgrade, drveća, nadvožnjaka i rasvjetnih stupova. Budite oprezni - nakon potresa moguća su oštećenja ceste,nadvožnjaka, mostova. Vozilo parkirajte na širokom prostoru kako ne bi ometalo prolaz većim službenim vozilima. Vaše vozilo ne smije smetati pri uporabi hidranta.

Ako ste pod ruševinama ne palite šibice ili upaljače. Kretanje smanjite na minimum. Pokrijte usta maramicom ili dijelom odjeće. Pokušajte ostati smireni i lagano udarajte cijevima ili zidu tako davas spasioci mogu pronaći. Koristite se zviždaljkom, ako je imate. Ne vičite ako ne morate - vikanje može uzrokovati udisanje opasne količine prašine.

Nakon potresa

Budite spremni za ponovno podrhtavanje tla. Naknadni potresi slabije su jakosti od glavnog udara, ali su opasni jer mogu uzrokovati dodatne štete na već oštećenim građevinama. Najsigurnije je ostati na otvorenom dok se ne utvrdi koja je građevina sigurna.

Ostanite mirni i strpljivi. Pregledajte ozlijeđene te prušite prvu pomoć ranjenim osobama. Obavijestite hitne službe da ima ranjenih. Pratite radijski program kako biste čuli vijesti i upute nadležnih službi.

Pozorno pratite znakove za uzbunjivanje. Nadležne službe daju informacije preko javnih sredstava informiranja (TV i radio). Ako se proglasi evakuacija ili sklanjanje, posupite prema napucima. Pobrinite se i za kućne ljubimce.

Činjenice o potresu:

Potres ne ubija, građevine i dijelovi građevina ubijaju.

Znamo da se potres može dogoditi, može se predvidjeti njegova jačina, ali se točno vrijeme njegova događanja ne može predvidjeti.

Najbolja je preventiva dobro planiranje, projektiranje i gradnja prema načelima protupotresnog graditeljstva.

Potrebno je stalno educiranje stanovništva i osposobljavanje operativnih snaga.

U slučaju opasnosti nazovite 112.

 

cudaprirode.com