Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Najuspješnija hrvatska sportašica, Janica Kostelić, ima ih šest, a Ilija Srpak – osam. Da, govorimo o olimpijskim medaljama. I dok je u prvom slučaju riječ o sportskom uspjehu, Ilija je, pak, do svojih došao znanjem. Slobodno možemo kazati kako je on jedan od najuspješnijih hrvatskih učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima znanja, a ono što je još interesantnije jest da se natjecao u više različitih područja – informatici, geografiji, astronomiji, matematici, kemiji i fizici. Za portal Srednja.hr priča o svojim uspjesima i životu.

Nakon što je otišao sa splitskog Sveučilišta, Ivan Đikić rekao je kako prestaje sa znanstvenim radom u Hrvatskoj. No, srećom za hrvatsku znanosti, Đikić postaje jedan od znanstvenika koji čine Međunarodni znanstveni savjet Sveučilišta u Rijeci. Na ovotjednoj sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci osnovan je Međunarodni znanstveni savjet (International Scientific Committee) Sveučilišta. Riječ je o savjetodavnom tijelu uprave i Savjeta za znanost Sveučilišta za pitanja znanstvene djelatnosti te razvoja strategija i politika na tom području. Srednja

Galileo Galilei je bio vrlo samouvjeren i probitačan čovjek, odličan pisac i britak polemičar, tako da je imao dosta neprijatelja. Njegovi neprijatelji znali su da zastupa kopernikansku teoriju pa su ga jednom prilikom pokušali ocrniti u društvu bogatih i politički moćnih ljudi u Firenci o kojima je Galileo ovisio. Naime, tvrdili su da je kopernikanska teorija koju zagovara Galileo heretična i izravno protivna Bibliji, za što su naveli sljedeće stihove iz starozavjetne Knjige o Jošui (10,12-13):
''Onoga dana kada Jahve predade Amorejce sinovima Izraelovim, obrati se Jošua Jahvi i poviče pred Izraelcima: 'Stani, sunce, iznad Gibeona, i mjeseče, iznad dola Ajalona!' I stade sunce i zaustavi se mjesec sve dok se nije narod osvetio neprijateljima svojim.''

UČENICI Prve srednje informatičke škole u Zagrebu danas bi u 9:46 h po našem vremenu trebali započeti razgovor s NASA-nim astronautom na Međunarodnoj svemirskoj postaji i postaviti mu 20-ak pitanja. U komunikaciji će sudjelovati četiri strane: Amaterski Radio na ISS-u (ARISS), astronaut Scott Tingle na ISS-u, radioamateri na Zemlji i učenici u školi. Index

Genos je vodeći svjetski laboratorij za visokoprotočnu analizu glikana te kao takav predvodi brojne velike kliničke studije. Najnovije otkriće iz Genosa su glikanski biomarkeri koji će omogućiti personalizirano liječenje pacijenata s upalnim bolestima crijeva. Studija pod nazivom 'Glycosylation of Immunoglobulin G Associates With Clinical Features of Inflammatory Bowel Diseases' upravo je objavljena u časopisu Gastroenterology, najprestižnijem znanstvenom časopisu iz područja gastroenterologije.

Projekt izravno otvara nova radna mjesta, poboljšava uvjete za razvoj novih procesa, tehnologija i biotehnoloških postupaka te proizvoda, a stvaranjem istraživačke platforme za rad na ciljanim istraživanjima omogućuje transfer znanja u gospodarstvo. Na Institutu Ruđer Bošković (IRB), vodećoj hrvatskoj znanstveno - istraživačkoj instituciji, predstavljen je projekt 'BioProspecting Jadranskog mora' za koji su dodijeljena bespovratna sredstva u vrijednosti od 36.941.965 kuna u cijelosti financirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Drugo izdanje Zimske škole kemije, što se organizira u suradnji s Institutom Ruđer Bošković i Hrvatskim društvom kemijskih inženjera i tehnologa, okupilo je sedmero srednjoškolaca iz Zagreba, Varaždina, Splita i Rijeke, ali i četvero studenata koji uz sveučilišne profesore i znanstvenike svoje znanje iz kemije prenose na mlađe generacije, piše Novi List.

U emisiji su gostovali virusolog i voditelj Nacionalnog centra za gripu Vladimir Draženović, specijalistica interne medicine poznata po kontroverznim izjavama o cijepljenju Lidija Gajski, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić te predstavnica građanske inicijative ‘Cijepljenje - pravo izbora’ Petra Šestak, prenosi Net.

Prema usvojenom prijedlogu Zakona o HKO-u, kvalifikacije stečene završetkom specijalističkog diplomskog stručnog studija smještaju na razinu 7.1 te se tako izjednačavaju s razinom na kojoj se nalaze kvalifikacije stečene završetkom sveučilišnih diplomskih studija. Velika je to vijest za tisuće studenata stručnih studija koji su se, zajedno s Vijećem veleučilišta i visokih škola, žestoko protivili zakonskom odvajanju specijalističkih stručnih studija od sveučilišnih studijskih programa na diplomskoj razini. Studentski

Vijest o novom lijeku za rak pluća na kojem je radio hrvatski znanstvenik Igor Štagljar sa svojim timom u Kanadi brzo se proširila. Lijek bi trebao biti uskoro klinički testiran i u zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti Jordanovac. Na vijest o lijeku reagirao je ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić ocijenivši kako je vrijedno svako otkriće koje pomaže oboljelima od tumora, ali se takvi rezultati moraju činjenično i bez senzacionalizma medijski predstaviti.