Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Hrvatski znanstvenik Mijo Šimunović dobitnik je nagrade Science and ScienceLifeLab, jedne od najprestižnijih svjetskih priznanja za mlade istraživače. Nagrada je plod suradnje četiri švedska sveučilišta i časopisa Science, a Šimunović je nagrađen u kategoriji stanične i molekularne biologije za znanstveni rad u kojem je kompleksne biološke probleme rješavao pomoću fizike i sintetske biologije, piše Novi List.

"I ljude i medije uvijek zanima što je bilo najteže. Možda bi u ovom slučaju očekivali da će to biti ekstremna hladnoća, vjetar, opasnost od ledenjačkih pukotina, ozebline ili neke ozljede. To uvijek zvuči atraktivno. A moj odgovor je uvijek drugačiji. Ove sve objektivne okolnosti se uz dobru pripremu mogu staviti pod kontrolu. Ono što je puno teže staviti pod kontrolu je glava." - piše putopisac  Davor Rostuhar o svom pohodu na Južni pol. KEK

U subotu prijepodne Petrinjci su imali nesvakidašnji prizor na ulicama. Ulicama grada prošetao se emu. Velika ptica pobjegla je iz izletišta u Taborištu, a neozljeđena je uhvaćena nakon nekoliko sati bijega i vraćen u svoje prebivalište. Večernji

Hrvatsku je zabijelio snijeg, ima ga čak i u Istri, te Zagorju, Slavoniji, a u Zagrebu je i ujutro padao. Pogledajte snježne prizore kao uvertiru u zimu.

Genos od veljače posluje u inkubacijskom centru Biocentar što će mu omogućiti još snažnije povezivanje sa inovativnim kompanijama u Hrvatskoj i svijetu. Genos, vodeći privatni znanstveno-istraživački laboratorij u Hrvatskoj obilježio je danas 10. godina djelovanja na prigodnoj svečanoj obljetnici održanoj pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak.

"Ja sam Željan Kutleša, učitelj fizike iz Splita. Zadnje 3 godine amaterski se bavim snimanjem pokusa. Ovim projektom želim skupiti 100000 pregleda svojih video zapisa što bi mi financijski olakšalo nastavak snimanja pokusa. U narednih 100 dana predstaviti ću svojih 200 videozapisa pokusa. Hvala vam što podržavate ovu inicijativu" - stoji u opisu Facebook stranice Crowfunding The Fizičar. Podržite inicijativu i uživajte u fizici.

Stranice DHMZ- a imaju novi produkt u rubrici Biometeorologija - Upozorenje na hladne valove koji djeluju na zdravlje. Redovito svakodnevno izvještavanje o hladnim valovima započinje s početkom klimatološke zime, 1. 12. 2017. Ovaj produkt pripremaju prognostičari i biometeorolozi DHMZ-a. iske temperature u velikoj mjeri utječu na zdravlje ljudi, ali također negativne (niske) vrijednosti temperature mogu znatno utjecati na opskrbu energijom, osobito električnom, na smrzavanje tekućina, što je posebno važno za opskrbu pitkom vodom i sl. DHMZ

Ugledni svjetski časopis Nature Microbiology objavio je rezultate novog istraživanja u kojem su određeni struktura i ponašanje proteina odgovornog za afričku bolest spavanja. Međunarodna grupa znanstvenika sa sveučilišta u Würzburgu, Cambridgeu, Erlangenu, Grenobleu te Instituta Ruđer Bošković (IRB) provela je istraživanje kojim su objašnjena fizička svojstva gibanja varijantnog površinskog glikoproteina (VSG) kod uzročnika afričke bolesti spavanja.

Hrvatski fizičar i stručnjak za Sunce Bojan Vršnak danas je dobio najvažniju nagradu Europske svemirske agencije za istraživanja na području svemirske meteorologije, prenosi Index. Pod terminom svemirska meteorologija podrazumijeva se praćenje i predviđanje utjecaja svemirskih tijela, osobito Sunca, na zbivanja na Zemlji. Kvalitetno prognoziranje efekata i posljedica pojava poput solarnih oluja po satelite, letjelice, astronaute i sl. posljednjih nekoliko desetljeća postaje sve važnije jer sofisticirana tehnologija postaje sve osjetljivija na njih.

Čak dvije trećine djece u Hrvatskoj na internetu je izloženo neželjenim seksualnim sadržajima, više od polovice primilo je neprimjerene poruke, a više od desetine bilo je zastrašivano. Istovremeno većina djece ne zna kako se zaštititi. O tome ne znaju gotovo ništa ni odrasli, a država nema učinkovite mehanizme edukacije ni regulacije koji bi im to olakšali. Također, djeca ne znaju niti pokazuju dovoljan interes za to kako pozitivno iskoristiti internet za učenje, pokazalo je novo istraživanje EU Kids Online. Index