Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

U Prvoj gimnaziji Varaždin od 27. do 30. lipnja održana je Ljetna škola kemije za srednjoškolce koji su ove školske godine završili drugi, treći ili četvrti razred. Škola je organizirana uz podršku i u suradnji s Institutom Ruđer Bošković, Hrvatskim društvom kemijskih inženjera i tehnologa i Varaždinskom županijom. Ljetnu školu kemije svečano je otvorio zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, a pohađalo ju je dvanaestero srednjoškolaca iz Varaždina, Čakovca, Zagreba, Karlovca i Slavonskog Broda.

U okviru Ljetne škole kemije održano je više predavanja, radionica i vježbi. Voditelji tih aktivnosti bili su doc. dr. sc. Tomislav Portada iz Instituta Ruđer Bošković, studenti kemije Viktor Škorjanc, Mia Bušljeta i Tin Miladinović, student farmacije Zvonimir Mlinarić i učenik Prve gimnazije Varaždin Ilija Srpak. Veliku pomoć i podršku predavačima i učenicima pružile su profesorice kemije i biologije iz škole domaćina Lidija Klampfl, Nada Flegar, Vinka Sambolec Škerbić, Tihana Čus Slatković i Anamarija Melnjak te ravnateljica škole Janja Banić.

Teme predavanja bile su raznolike. Zvonimir Mlinarić pričao je o biosintezi proteina, Viktor Škorjanc imao je predavanje o manje poznatim spojevima halogenih elemenata u sklopu kojega je izveo zanimljiv demonstracijski pokus reakcije klora s jodom, a Tin Miladinović održao je treći dan škole, u četvrtak poslijepodne, radionicu o računalnoj kemiji.

Najvažniji dio Ljetne škole bile su vježbe iz kemije koje su učenici izvodili podijeljeni u manje grupe. Tri su vježbe bile iz područja preparativne kemije, te po jedna iz fizikalne i analitičke kemije. Za učenike koji su se s nekima od tih vježbi susreli već prije, organizirane su dvije naprednije vježbe. Tema jedne od njih bila je priprava triboluminiscentnih kristala kompleksa bakra(I), a u drugoj su učenici pripravljali ferocenirane nanočestice željezova oksida i mjerili kinetiku obezbojenja vodene otopine metilenskog modrila tako pripravljenim nanočesticama.

Dojmovi učenika, voditelja i mentora izrazito su pozitivni te je dogovoreno da će se slična događanja organizirati i ubuduće.

 

Tomislav Portada. Foto: Karmen Holenda / cudaprirode.com