Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

U Prirodoslovnoj i grafičkoj školi Rijeka od 21. do 25. kolovoza održana je Ljetna škola kemije. Škola je održana u suorganizaciji s Institutom Ruđer Bošković i Hrvatskim društvom kemijskih inženjera i tehnologa, a pohađalo ju je dvanaestero srednjoškolaca i jedan student iz ukupno osam hrvatskih gradova – Čakovca, Varaždina, Zagreba, Osijeka, Slavonskog Broda, Županje, Splita i Rijeke. Većina sudionika iza sebe ima iskustvo sudjelovanja na državnim, a neki od njih i na međunarodnim natjecanjima iz kemije.

Glavninu programa Ljetne škole činile su laboratorijske vježbe koje su polaznici izvodili podijeljeni u dvije grupe, početnu i naprednu, ovisno o tome jesu li već prije pohađali sličnu edukaciju. Početnu grupu vodio je doc. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković, dok je voditelj napredne grupe bio Viktor Škorjanc, student kemije na zagrebačkom PMF-u, prošlogodišnji maturant škole domaćina, državni prvak iz kemije i sudionik Međunarodne kemijske olimpijade. Velik doprinos u organizaciji vježbi dao je Goran Gotlibović, prof. kemije i biologije iz škole domaćina, a oko organizacije smještaja i prehrane sudionika pobrinuo se ravnatelj Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka dipl. ing. Radenko Bradić.

Svih pet dana trajanja Ljetne škole kemije izvodile su se svaki dan po jedna ili dvije laboratorijske vježbe, svaka u trajanju od četiri školska sata. U želji da program Ljetne škole kemije bude poseban i originalan, kod slaganja programa pazilo se na to da se odaberu vježbe koje se ne izvode u okviru redovne nastave ni u kemijskim školama, niti na fakultetima. U početnoj grupi izvodile su se vježbe kakve se obično rade u okviru pripremanja učenika za sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima, dok su za naprednu grupu osmišljene posebne vježbe koje su voditelji prethodno pripremili na Institutu Ruđer Bošković.

Osim laboratorijskih vježbi, program škole obuhvatio je i nekoliko predavanja. Od tih predavanja posebno vrijedi istaknuti predavanja koja su pripremili i održali troje studenata Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci – studentice Pegi Pavletić i Gabriela Begić, te student Marko Babić, također bivši učenik škole domaćina, koji je ujedno bio i jedan od polaznika Ljetne škole te je zajedno s učenicima sudjelovao u svim vježbama početne grupe.

Spomenimo na kraju da je jedna od laboratorijskih vježbi snimljena. Snimljeni materijal trenutačno se obrađuje i montira te bi uskoro trebao biti objavljen na YouTubeu, na kanalu Društva za promociju znanosti i kritičkog mišljenja.

 

Tomislav Portada, Foto: Sonja Crnić, prof. / cudaprirode.com