Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

U praktikumima Kemijskog odsjeka zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta ovih se dana četvero učenika intenzivno pripremaju za sudjelovanje na 49. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi koja će se održati u Tajlandu, u gradu Nakhon Pathom, od 6. do 15. srpnja.

Hrvatsku će na Kemijskoj olimpijadi ove godine predstavljati Ilija Srpak, učenik 3. razreda Prve gimnazije Varaždin, Luca Udovičić, maturantica zagrebačke XV. gimnazije, Borna Šimić, učenik 3. razreda Gimnazije "Matija Mesić" u Slavonskom Brodu i Silvestar Mravlinčić, maturant III. gimnazije Osijek. Iliji će ovo biti treće uzastopno sudjelovanje na Međunarodnim kemijskim olimpijadama, a Borna će ove godine osim na Kemijskoj olimpijadi Hrvatsku predstavljati i na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi.

Pripreme učenika za Međunarodnu kemijsku olimpijadu organiziraju Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko kemijsko društvo, a izvode ih studenti (od kojih su neki i sami bivši olimpijci), sveučilišni nastavnici i znanstvenici. Glavni mentori hrvatske reprezentacije su prof. dr. sc. Branka Zorc i prof. dr. sc. Tomislav Cvitaš. Vježbe iz organske kemije vodi prof. dr. sc. Vesna Petrović Peroković, analitičku kemiju vodi dipl. ing. Ivan Nemet (oboje su nastavnici Kemijskog odsjeka PMF-a), dok je za fizikalnu kemiju zadužen doc. dr. sc. Tomislav Portada s Instituta Ruđer Bošković. Da bi sve u praktikumima teklo prema planu i bez zastoja brinu se tehničarke Kemijskog odsjeka Marina Bertek, Barica Škrinjarić, Mirjana Murat i Valentina Zagorec.

Razina teorijskog znanja i praktičnih vještina koja se od učenika očekuje na kemijskoj olimpijadi veoma je visoka - otprilike odgovara razini druge ili treće godine studija kemije, i zato je pred učenicima velik zadatak i izazov da to savladaju. Sudeći prema onome što su do sada pokazali, ne treba sumnjati u to da će se naši učenici i ove godine s olimpijade vratiti okrunjeni medaljama.

 

Tomislav Portada / cudaprirode.com