Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Zahvaljujući doprinosu znanstvenika s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te Instituta Ruđer Bošković, Hrvatska ima važnu ulogu u procesima matematičkog modeliranja plazme što je ključan preduvjet za izgradnju fuzijske elektrane u budućnosti. U suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), Institut Ruđer Bošković (IRB) od 27. do 29. studenog 2017. godine u Dubrovniku organizira 25. konferenciju europskog konzorcija za fuziju EUROfusion. Tema najvažnijeg europskog znanstvenog skupa o fuziji, koju se percipira i kao energiju budućnosti, bit će njezino numeričko modeliranje, a u Dubrovniku će se po prvi put predstaviti i novi koncept fuzijske elektrane.

Skup u Dubrovniku održava se pod predsjedanjem dr. sc. Tončija Tadića s IRB-a i prof. dr. sc. Dragana Poljaka s FESB-a, dok će ga moderirati zamjenik voditelja fuzijskog programa Europske unije Xavier Litaudon, koji je ujedno i voditelj programa konstrukcije prvog Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER) u konzorciju EUROfusion.

Ostali istaknuti sudionici uključuju i Erica Sonnendrückera s Instituta Max Planck, Rolanda Sabota iz francuskog Komesarijata za atomsku energiju CEA, Paola Riccija iz švicarskog Centra za plazmu (SPC), Andreu Sand iz finske Agencije za financiranje tehnologija i inovacija (TEKES) te Mattija Colemana iz britanskog Centra za fuzijsku energiju u Culhamu (CCFE) koji će u svojim izlaganjima govoriti o fuziji, ali i ostalim temama u području tehnologije plazme i naprednih materijala za fuzijsku elektranu. IRB

 

cudaprirode.com