Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

FOTO: ESA/NASA/SOHO

Hrvatski fizičar i stručnjak za Sunce Bojan Vršnak danas je dobio najvažniju nagradu Europske svemirske agencije za istraživanja na području svemirske meteorologije, prenosi Index. Pod terminom svemirska meteorologija podrazumijeva se praćenje i predviđanje utjecaja svemirskih tijela, osobito Sunca, na zbivanja na Zemlji. Kvalitetno prognoziranje efekata i posljedica pojava poput solarnih oluja po satelite, letjelice, astronaute i sl. posljednjih nekoliko desetljeća postaje sve važnije jer sofisticirana tehnologija postaje sve osjetljivija na njih.

Naime, poznato je da je jedna velika oluja 1859., u događaju koji je nazvan Carringtonov efekt, uzrokovala velike štete širom svijeta. Oluja slične snage zabilježena je 2012. godine, no na sreću promašila je Zemlju. Danas bi ona mogla uzrokovati štete koje bi se mjerile u milijunima pa i milijardama dolara. Index

Nagrada Kristian Birkeland Medal for Space Weather and Space Climate je prestižno priznanje koje dodjeljuju Belgian Solar-Terrestrial Centre of Excellence, European Space Agency i Space Weather Working Team.

Razgovor (2012.) sa prof. Bojanom Vršnakom sa zvjezdarnice Hvar Geodetskog fakulteta sveucilista u Zagrebu, o ciklusima sunceve aktivnosti, suncevim pjegama, utjecaju maksimalne sunceve aktivnosti na zivot na Zemlji te o pojavi polarne svjetlosti pogledajte ovdje

 

cudaprirode.com