Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Vijest o novom lijeku za rak pluća na kojem je radio hrvatski znanstvenik Igor Štagljar sa svojim timom u Kanadi brzo se proširila. Lijek bi trebao biti uskoro klinički testiran i u zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti Jordanovac. Na vijest o lijeku reagirao je ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić ocijenivši kako je vrijedno svako otkriće koje pomaže oboljelima od tumora, ali se takvi rezultati moraju činjenično i bez senzacionalizma medijski predstaviti.

Đikić dodaje kako se, prema dostupnim podacima, radi se o inhibitoru tirozin kinaza koji je već odobren od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za liječenje tumora, te da  to nije novi inovativni lijek koji je otkrio Štagljar nego lijek koji ima svoje registrirano ime u farmaceutskoj industriji i pripada većoj grupi lijekova koji se već koriste u liječenju tumora pluća.

Štagljar je, nastavlja Đikić, pokazao da jedan od tih inhibitora tirozin kinaza može djelovati na tumorske stanice pluća koje imaju trostruke mutacije gena EGFR, točnije EGFR L858R/T790M/C797S mutacije, dok za detaljniju analizu njegovog otkrića treba pričekati s objavom znanstvenih rezultata. Net

 

cudaprirode.com