Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

U emisiji su gostovali virusolog i voditelj Nacionalnog centra za gripu Vladimir Draženović, specijalistica interne medicine poznata po kontroverznim izjavama o cijepljenju Lidija Gajski, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić te predstavnica građanske inicijative ‘Cijepljenje - pravo izbora’ Petra Šestak, prenosi Net.

"Smatram da je sebična odluka roditelja koji računa da će na temlju kolektivnog imuniteta djece koja su cijepljena, njegovo dijete biti zaštićeno" - rekao je Draženović.

Da cjepivo protiv gripe nije potrebno smatra specijalistica interne medicine Lidija Gajski, koja kaže da je dokazano da se cijepni soj ospica širi dalje i da djeca zbog toga mogu oboljeti od cjepiva.

"Dokazano je da se cijepni soj ospica širi dalje, dakle da djeca mogu oboljeti od cjepiva. Postavlja se pitanje imamo li epidemije jer cijepimo ili ne cijepimo djecu" - rekla je Gajski.

"Za cjepivo protiv gripe sam sigurna da ne djeluje i da može biti štetno. Za cjepivo protiv ospica ne bih se usudila tvrditi. Pobornik sam teze da bi se svako cjepivo trebalo pojedinačno ispitati, u smislu potrebe za cijepljenjem. Bolest mora biti ozbiljna, česta, nelječiva i cjepivo mora biti djelotvorno i sigurno. Na taj način testirano cjepivo treba biti raspravljeno u jednoj neovisnoj i objektivnoj raspravi za koju danas ne postoje uvjeti. Ne bih se usudila tvrditi je li nam cjepivo protiv ospica potrebno ili nije" - kaže internistica.

Alemka Markotić naglasila je da je smrtnost od te bolesti pojačana zbog slabijeg imunološkog sustava i kroničnih bolesti.

Dodala je kako se učinkovitost i djelotvornost cjepiva preispituje dok ono postoji. Naglasila je kako pitanje cijepljenja nije stvar stava, već da liječnici trebaju govoriti na osnovi medicinskih dokaza koji pokazuju benefite cjepiva. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti je objasnila na koji način ospice utječu na čovjeka. Index

Video priloge pogledajte na HRT-u.

Na svom Facebook profilu reagirao je fizičar Ivica Puljak:

Gledao sam Otvoreno sinoć i moram se osvnuti na jednu stvar za koju vidim da je dosta ljudi ne razumije: na javnoj televiziji nema mjesta šarlatanima kao što su na primjer Lidija Gajski, Krešimir Mišak, Davor Pavuna (kada ne govori o svojim istraživanjima, što uglavnom radi) i slični. Oni samo zbunjuju građane koji traže odgovore.

Tolerancija i uvažavanje tuđih mišljenja se ne svodi na to da se svima da isti prostor, nego da se uvažava struka i da se ljudima koji nešto daju da prostor za javno djelovanje.

Ako vas ovo zbunjuje samo razmislite da o vašem poslu, u kojeg ste uložili jako puno truda u proteklim godinama, diskutirate s nekim tko o tome apsolutno nema veze, nego iz čista mira, s totalno krivim argumentima promovira potpuno suprotne stvari od vas. Biste li vi s nekvim takvim diskutirali javno i dali im priliku da u javnosti promoviraju svoje šarlatanske stavove i zbunjuju ljude?

 

cudaprirode.com