Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Galileo Galilei je bio vrlo samouvjeren i probitačan čovjek, odličan pisac i britak polemičar, tako da je imao dosta neprijatelja. Njegovi neprijatelji znali su da zastupa kopernikansku teoriju pa su ga jednom prilikom pokušali ocrniti u društvu bogatih i politički moćnih ljudi u Firenci o kojima je Galileo ovisio. Naime, tvrdili su da je kopernikanska teorija koju zagovara Galileo heretična i izravno protivna Bibliji, za što su naveli sljedeće stihove iz starozavjetne Knjige o Jošui (10,12-13):
''Onoga dana kada Jahve predade Amorejce sinovima Izraelovim, obrati se Jošua Jahvi i poviče pred Izraelcima: 'Stani, sunce, iznad Gibeona, i mjeseče, iznad dola Ajalona!' I stade sunce i zaustavi se mjesec sve dok se nije narod osvetio neprijateljima svojim.''

Umjesto da popljuje svoje kritičare i proglasi ih neznalicama, Galileo je napravio nešto puno učinkovitije: najprije je pokazao da su stihovi iz Jošue zapravo u nesuglasju s aristotelovskom teorijom koju zastupaju njegovi kritičari, a onda je pokazao kako je te stihove puno lakše uskladiti s kopernikanskom teorijom, piše u kolumni na Indexu filozof Pavel Gregorić. Cijelu kolumnu pročitajte ovdje.

 

cudaprirode.com