Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Dobre vijesti stižu iz Minska! Na upravo održanoj Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi naši su učenici osvojili srebrnu i brončanu medalju. Hrvatsku su na ovome natjecanju predstavljali Ilija Srpak (4. razr., Prva gimnazija, Varaždin, srebrna medalja), Matko Petrović (4. razr., XV. gimnazija, Zagreb, brončana medalja), Janko Čivić (4. razr., III. Gimnazija, Osijek) i Borna Šimić (4. razr., Gimnazija "Matija Mesić", Slavonski Brod). Učenike je na olimpijadu vodio Viktor Škorjanc, student kemije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pravo sudjelovanja na olimpijadi učenici su stekli na temelju izlučnog ispita održanog na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Hrvatskoj delegaciji ovo je bilo prvo sudjelovanje na Mendeljejevoj olimpijadi. Natjecanje je nastalo još davne 1967. godine u bivšem Sovjetskom savezu pod imenom Kemijska olimpijada cijeloga Saveza (All-Union Chemistry Olympiad), a od 1992. godine nakon raspada Sovjetskog Saveza organizacija se nastavlja pod novim imenom - Međunarodna Mendeljejeva kemijska olimpijada. Prvih su godina na natjecanju sudjelovale samo članice bivših sovjetskih republika, no s vremenom i otvaranjem istočnih zemalja prema zapadu, ova se Olimpijada proširila i na ostale države. 52. izdanje ovog natjecanja održalo se u Minsku, Bjelorusiji i dosada je najbrojnije – na njemu se natjecalo 135 učenika iz 22 države. Natjecanje se sastojalo od tri ispita, dva teorijska i jednog eksperimentalnog. Organizatori su vrlo rado ugostili hrvatsku reprezentaciju, a naši su učenici u slobodno vrijeme imali priliku posjetiti tvornicu kamiona Belaz, etno-kompleks Dudutki, kao i sudjelovati u sportskim natjecanjima sa svojim vršnjacima.

Učenike ćete imati priliku dočekati u Zračnoj luci "dr. Franjo Tuđman", Zagreb, u ponedjeljak u 7:50.

 

Viktor Škorjanc / Tomislav Portada / cudaprirode.com