Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Na upravo završenoj jubilarnoj 50. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi koja se održala u Bratislavi i Pragu, Hrvatsku su predstavila četvorica maturanata: Janko Čivić iz III. gimnazije Osijek, Matko Petrović iz XV. gimnazije Zagreb, Ilija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin i Borna Šimić iz Gimnazije 'Matija Mesić' Slavonski Brod. Naši se učenici s ovogodišnje olimpijade vraćaju s četiri medalje. Ilija i Janko osvojili su srebrne, a Borna i Matko brončane medalje. Iliji je ovo bilo četvrto, a Borni drugo uzastopno sudjelovanje na Međunarodnim kemijskim olimpijadama.

Ista je četvorka ove godine u travnju predstavljala Hrvatsku na 52. Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u Bjelorusiji. Osim toga, Borna je sudjelovao i na Međunarodnim matematičkim olimpijadama, a Ilija je po broju sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima iz kemije, astrofizike i drugih područja pravi rekorder – ovo mu je jedanaesto po redu međunarodno natjecanje!

Učenike na putu prate prof. dr. sc. Branka Zorc, akademik Tomislav Cvitaš i izv. prof. dr. sc. Branimir Bertoša, koji su ujedno i voditelji grupe znanstvenika, nastavnika i studenata koja je naše natjecatelje pripremala za sudjelovanje na kemijskoj olimpijadi. Povratak hrvatske reprezentacije očekuje se zrakoplovom koji slijeće u zagrebačku zračnu luku u nedjelju 29. srpnja u podne.

 

Tomislav Portada / cudaprirode.com