Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuju kako procijepljenost u Hrvatskoj pada već pet godina. Pojava je najizraženija u predškolskoj dobi. Prije 6 godina je protiv ospica, rubeole i zaušnjaka bilo cijepljeno 95% djece, a sada ih je 89.7%. Pad procijepljenosti povećava rizik od izbijanja epidemija tih bolesti. Podsjetimo, epidemija ospica hara Rumunjskom i Italijom. U Rumunjskoj je preko 14000 oboljelih s visokom smrtnosti od 34 umrla, dok je u Italiji više od 4000 oboljelih i dvoje umrlih.

TREBA ZNATI

Difterija, hripavac, ospice, rubeola, poliomijelitis i zaušnjaci u nas praktički više ne postoje, tetanus je u odnosu na početak cijepljenja reduciran za 97 posto, tuberkuloza za 93 posto, a hepatitis B, protiv kojeg se obavezno cijepimo od 1999. godine, za 65 posto.

Isto tako, brojna su istraživanja opovrgnula uzročno-posljedičnu vezu između cijepljenja protiv hepatitisa B i multiple skleroze.

Strah od nuspojava sasvim je neosnovan jer zadnjih deset godina u Hrvatskoj nije zabilježena niti jedna smrt i ni jedna trajna posljedica cijepljenja, a po podacima HZJZ-a, rijetke nuspojave obično se svode na prolazne osipe ili kratkotrajni porast temperature.

 

cudaprirode.com