Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

U 45. godini uginuo je Sudan, mužjak sjevernog bijelog nosoroga, u rezervatu Ol Pejeta Conservancy u Keniji. Ovo je podsjetilo još jednom na činjenicu da je čovjek postao uzrok masovnog izumiranja vrsta na planetu. Zahvaljujući djelovanju čovjeka svake godine u svijetu nestaju stotine vrsta. Prema konzervativnim procjenama u posljednjih 100 godina ljudi su uzrokovali nestanak najmanje 200 vrsta kralježnjaka. U uobičajenim okolnostima kakve su vladale u posljednja dva milijuna godina, takvo izumiranje događa se kroz 10-ak tisuća godina. Stručnjaci procjenjuju da opasnost izumiranja prijeti za oko 42% svih poznatih kopnenih vrsta beskralježnjaka te za oko 25% vrsta morskih beskralježnjaka. Index

49-godišnja beskućnica poginula je u Tempi u Arizoni nakon što ju je udario Uberov auto na samovozećem modu. To je prvi slučaj da je pješak poginuo pod autonomnim vozilom. Pješakinja je prelazila cestu na neobilježenom mjestu, a policija je odbacila krivnju Ubera. Neke tvrtke zaustavile su testiranja samovozećih auta nakon ove nesreće.

Fizičar Stephen Hawking rekao je prošle godine da je šansa da nas pokosi bolest sve većam, a da bi u vremenu od 1000 godina mogla doći do 'točke blizu 100%-tne sigurnosti'. Upitan što bi prije moglo izbrisati čovječanstvo - prirodni tijek ili ljudska aktivnost, Hawking je za Radio Times rekao: "Suočavamo se s brojnim izazovima: nuklearni rat, globalno zagrijavanje i genetički stvoreni virusi". "Iako je vjerojatnost da se planet uništi u bliskoj budućnosti jako niska, kako godine budu prolazile, ona će se povećavati narednih sto ili tisuću godina" - dodaje Hawking.

Svjetski poznati fizičar Stephen Hawking upozorio je nedavno kako Zemlja nema baš najbolje izglede u sljedećih 100 godina te kako prijetnje poput nuklearnog rata, epidemije opasnih genetski modificiranih virusa, te posljedice uzrokovane globalnim zatopljenjem ozbiljno ugrožavaju ljudski rod. Hawking je rekao kako se u sljedećih 100 godina moramo odvojiti od Zemlje, odnosno napraviti samoodržive kolonije na drugim planetima.

Emisija Planet Earth snimljena za BBC prikazuje oceanski život na dubinama od jednog kilometra. Tim istraživača zaronio je s najmodernijom podmornicom u dubine Južnog oceana. Pogledajte kakve su fascinantne prizore snimili.

Najmanje pet osoba poginulo je jučer u snažnoj oluji na sjeveroistoku SAD-a gdje vjetrovi pušu 129 kilometara na sat, ulice u Bostonu su poplavljene, letovi prizemljeni a željeznički promet zaustavljen. Gotovo 1,7 milijun kuća i poslovnih prostora ostalo je bez struje na sjeveroistoku i srednjem zapadu zemlje, kad je oluja poharala istočnu obalu od Virdžinije do Mainea. U Washingtonu su zatvorene vladine ustanove, a vjetar puše više od 96 kilometara na sat. Zbog iznimno visoke plime bostonske ulice su poplavljene, već drugi put ove godine.

Europu je zahvatio hladni polarni zrak što je donijelo temperature debelo ispod ništice. U isto vrijeme, topljenje Arktičkog leda okreće temperature u suprotnom smjeru. Na Arktiku je trenutno 25°C više nego što bi trebalo biti u ovo doba godine. Rezultat toga je Beringovo more koje ima najmanju razinu leda od satelitskih mjerenja 1979. godine. IFLS

Mediji u Indoneziji pišu o nevjerojatnom fenomenu, o dječaku koji nese jaja. 14-godišnjak iz Kabupaten Gowea u bolnicu je došao s dva jaja u abdomenu koja su odstranjena iz njegovog tijela kroz anus. Njegov otac tvrdi da je u posljednje dvije godine njegov sin 'izlegao' dvadesed jaja. U jednom je navodno bio žumanjak, a u jednom samo bjelanjak, kaže njegov otac koji ih je jednom razbio. "Naprosto je nemoguće da se jaja formiraju u čovjekovu probavnom traktu" - kaže liječnik iz tamošnje bolnice koji sumnja da su jaja umetnuta u tijelo. Dnevnik

Kada se puni Mjesec nađe najbliže Zemlji zove se supermjesec, krvavi je kada postane crvenkast, plavi kada se u jednom kalendarskom mjesecu po drugi put pojavi puni Mjesec, a pomrčina je kad je Mjesec u Zemljinoj sjeni. Danas će se taj fenomen dogoditi iznad SAD-a, no neće iznad Hrvatske. Ipak, zbog blagodati interneta moći ćemo uživati u prizoru putem streama na ovim linkovima. Gledjte ovdje i ovdje od podneva do 5 popodne. Ovo se događa prvi put nakon 150 godina.

Znanstvenici proveli mjesec dana istražujući Meksički zaljev. Fotografije koje su napravili su spektakularne.