Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Foto: NASA

Umirovljeni američki astornaut Scott Kelly se vratio iz svemira inteligentniji, mlađi i zgodniji od svoga brata blizanca Marka, kaže u šali. Riječ je o poznatom NASA-inom eksperimentu na blizancima o uvjetima života u svemiru, a vrijednost je 1.5 milijuna dolara. Scott je proveo ukupno 340 dana u svemiru, a potom su znanstvenici istražili promjene u organizmu i usporedili ih s bratom blizancem. Kad je Scott odletio u svemir, bio je jednako visok kao i njegov Mark, a kad se vratio, bio je pet centimetara viši.

Naime, astronauti u svemiru narastu jer im se kralježnica produžuju, no kad se vrate na Zemlju sve se vrati u normalu. "Hipoteza je bila da će, zbog moga boravka u svemiru, zračenja i mikrogravitacije, a možda i zbog stresa dugotrajnog življenja na ISS-u, moje telomere biti kraće, dakle i starije nego Markove. No, dogodilo se suprotno, pa sam nakon povratka na Zemlju bio malo mlađi od Marka" - kaže. Guardian Jutarnji

 

cudaprirode.com