Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Foto: NASA

Američki astronaut John Young preminuo je u 87. godini života, rekao je glasnogovornik Nacionalne aeronautičke i svemirske administracije (NASA) Allard Beutel. Young je jedina osoba koja je letjela u tri NASA-ina svemirska programa, 1972. je šetao Mjesecom, a letio je u svemir čak šest puta. Umro je u svom domu u Houstonu nakon komplikacija uzrokovanih upalom pluća. NASA je u tweetu napisala kako je riječ o "našem najiskusnijem astronautu" koji se umirovio 2004. godine nakon što je 42 godine radio u NASA-i.

Kao zapovjednik misije na Mjesec istraživao je područje Mjesečeva gorja Descartes, gdje se prikupilo 90 kg stijenja i uzoraka tla. Youngov prvi let u svemir bio je 1965. u misiji Gemini 3 gdje je izveo šalu sa sendvičem. Naime, tijekom razgovora o hrani, Young je izvadio sendvič i ponudio ga kolegi. Zbog te šale ga je NASA ukorila, bio je na udaru kritika javnosti i parlamenta, no njegova karijera nije patila.

Young je rođen 24. rujna 1930. u San Franciscu, a odrastao je u Orlandu na Floridi. Nakon što je diplomirao aeronautičko inženjerstvo na Tehnološkom institutu Georgia 1952. stupio je u mornaricu i diplomirao na školi za pokusne pilote. NASA ga je odabrala 1962. za svoj astronautski program. NASA

 

cudaprirode.com