Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Površinske temperature mora u istočnom tropskom području Tihog oceana nedavno su se spustile do razina koje odgovaraju blagoj pojavi La Niñe. Slično tomu, većina atmosferskih pokazatelja sada odgovara ranim fazama pojave La Niñe. Klimatski modeli ukazuju na to da će se slabi uvjeti koji odgovaraju pojavi La Niñe vjerojatno nastaviti i u prvom tromjesečju 2018.

Povratak na neutralne razine El Niña / južne oscilacije (ENSO) manje je vjerojatan prije početka 2018., a mogućnost pojave El Niña prije drugog tromjesečja 2018. čini se vrlo slabo vjerojatnom. Nacionalne meteorološke i hidrološke službe nastavit će pažljivo pratiti promjene u stanju ENSO-a u nadolazećim mjesecima.

Od listopada, površinske temperature mora u većem dijelu tropskog područja Tihog oceana pomaknule su se s neutralnih razina na razine koje odgovaraju slaboj pojavi La Niña, uz temperature za 0,5 to 1,0 °C ispod prosjeka u istočnom dijelu središnjeg područja oceana. Atmosferski pokazatelji također ukazuju na slabe obrasce pojave La Niñe, uključujući i pojačane količine oborine u krajnjem zapadnom dijelu Tihog oceana i područje smanjenih količina oborine u blizini međunarodne datumske granice. Osim toga, u zapadnom tropskom području Tihog oceana zabilježeni su pojačani pasati, a vrijednosti morskog tlaka u istočnom dijelu Tihog oceana više su od normalnih, dok su u zapadnom dijelu niže od normalnih. Oboje ukazuje na uvjete koji odgovaraju pojavi La Niñe.

Detaljniju analizu pročitajte ovdje.

 

cudaprirode.com