Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Foto: NASA Goddard

Svemir je, vrlo vjerojatno, nastao prije 13,8 milijardi godina u ogromnoj eksploziji koju nazivamo Veliki prasak. Tada je temperatura i gustoća energija bila izuzetno velika pa se u takvom svemiru tri kvarka nisu mogla ujediniti i napraviti proton ili neutron, a da ih nešto ne pogodi i razdvoji. Stoga u vrlo ranom svemiru još nije bilo protona ili neutrona nego se svemir sastojao od svojevrsne juhe kvarkova, gluona, fotona, neutrina, elektrona i još nekih čestica.

No kako je vrijeme odmicalo, svemir se širio, postajao je sve veći i hladniji, dok je gustoća energija opadala. Kad je bio star par sekundi, stanje je bilo takvo da su se tada tri kvarka mogla naći dovoljno dugo jedni kraj drugih, ujediniti se i napraviti protone i neutrone. Tada su nastali prvi protoni i neutroni. Neki od tih protona, u obliku jezgre atoma vodika, dio su i vašeg tijela. Stoga je otprilike 10 % vašeg tijela staro 13,8 milijardi godina, piše fizičar Ivica Puljak u novoj kolumni na Indexu. Pročitajte je cijelu ovdje.

 

cudaprirode.com

Komentari  

0 #1 Marki19 2018-01-08 10:36
Fundamentalno je krivo postaviti ovakvu tezu.Velikim praskom su nastalali materija i vrijeme i to sva materija a ne 10 % nje.Ovdje je očito došlo do greške u kontekstu sintakse.Vjerojtno je tocno da 10 %našeg tijela čini materija koja je nastala velikim praskom kod koje nije došlo do kemijske promjene tj. ona nije mijenjala svoju osnovnu strukturu ,no i drugih 90% je nastalo u velikom prasku samo što je ovih 90 posto mijenjalo svoju osnovnu strukturu.Po ovakvom principu razmišljanja možemo odmah uvesti i spontanu generaciju u biologiju ,rezultat svakog procesa nazvati slučajnim ,mogućnost reverzibilnog razmišljanja smješnom.Ovaj princip pri kojem interakcija ne može biti opisana nikakvim zakonom je smješan i po ovom principu nema smisla zaključiti da se pri mješanju ulja i vode stvara emulzija jer je produkt interakcije 2 reaktanta nasumičan i nema veze sa istima kao ni materija poslije kemijske promjene sa velikim praskom.Apsurdno.
Citat